ВАЖНО ЛИ Е ДА ЗНАЕМ КАКЪВ ТИП Е НАШАТА КОЖА?

ВАЖНО ЛИ Е ДА ЗНАЕМ КАКЪВ ТИП Е НАШАТА КОЖА?

 (3)    0

  Грижа за лицето

Гримът стои прекрасно на здрава и добре поддържана кожа. За да имаме такава е особено важна правилната грижа. А за да бъде грижата правилна и да запазим по-дълго кожата си млада, от първостепенно значение е да познаваме от какъв тип е тя. Защото всеки тип кожа има различни нужди, които определят както всички процедури, превантивни мерки, типа козметика и дори лечение. А той зависи от съдържанието на влага, производството на себум и начина, по който кожата реагира на околната среда. Това определя кожата ни като нормална, суха, мазна, комбинирана или чувствителна.

От друга страна, състоянието на кожата зависи от средата, в която живеем, как се храним, здравето ни и начина на живот, който водим. С времето състоянието на кожата се изменя, обикновено към по-лошо. И все пак, за да въведем нужните корекции и да й повлияем положително, отново е нужно да знаем какъв тип кожа имаме.

Най-бързо типът кожа може да се определи визуално сутрин, когато кожата е отпочинала. Сухата кожа е опъната, загрубяла, бледа и без блясък. Ако имате пъпки, черни точки и разширени пори, видимо мазни места по кожата – кожата ви е мазна. Най-разпространеният тип кожа е комбинираната. Тя обикновено блести в Т-зоната: чело, нос и брадичка. Най-рядко срещаният тип е нормалната кожа. Тя е една прекрасна даденост: гладка, свежа и еластична.

Друг лесен начин за определяне на типа кожа е да направите тест сутрин след ставане. Вземете чиста текстилна кърпичка или салфетка и нежно я прокарайте по цялото лице.

·       Ако не останат следи по плата, но лицето ви стане на люспи, сухо и опънато, имате суха кожа.

·       Ако по плата останат мазни следи, имате мазна кожа.

·       Ако мазните следи са само от Т-зоната, а от бузите плата остане чист, имате комбинирана кожа.

·       Ако не останат никакви следи по плата, имате нормална кожа.

Чувствителната или проблемна кожа не се нуждае от теста с кърпичката, защото има друг тип характеристики. Но се доближава по-скоро до тези на сухата кожа, затова вероятно няма да остави следи от омазняване.

За да знаем как правилно да се грижим за кожата на лицето си, първо трябва да определим нейния тип.

 Суха кожа

Сухата кожа има по-малка еластичност и при нея признаците на стареене са видими от рано. Тя е опъната, загрубяла, бледа, без блясък, със зачервяване и лющене при студено или ветровито време. Изсушаващите фактори често предизвикват неприятен дискомфорт и сърбеж. Грижата за сухата кожа изисква повече овлажняващи средства.

 Мазна кожа

При нея порите са разширени, много често има комедони и пъпки, изглежда по-плътна и месеста, дори грапава.Тя лъщи неестествено, особено в Т-зоната (брадичка, нос и чело). Поради прекомерното производство на себум, мазната кожа изглежда нечиста. Грижите за мазната кожа са особено важни. От тях зависи да намалите или избегнете образуването на комедони (черни точки) и акне.

 Комбинирана кожа

Комбинираната кожа най-често съчетава особеностите на мазната кожа в Т-зоната и на сухата кожа – на бузите и около очите. Този тип кожа е най-често срещан и най-труден за справяне, защото всъщност трябва да се прилагат два различни вида режим.

 Нормална кожа

Това е идеалната кожа. Еластична, гладка и мека, с едва забележими пори, тя изглежда жизнена и здрава. За съжаление е много рядко срещана. Тя също има нужда от поддържащи грижи.

Чувствителна кожа

На практика тази кожа е силно уязвима към почти всеки фактор от околната среда – климат, грим, бактерии, дори бижута. Тя често се възпалява, сърби, зачервява, подува, изрива, лющи, изглежда груба, суха и опъната, със запушени или разширени пори. Често дори е болезнена и силно алергична. Такава кожа трудно понася козметични продукти, освен специфично формулираните.

Проверете какъв тип е вашата кожа, преди да изберете как да се погрижите за нея.

 

 

 (3)    0

Your comment has been sent successfully. Thanks for comment!
Leave a Comment
Captcha
Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение.

Сайтът https://ocharovatelna.com/ използва така наречените „бисквитки“ („cookies“), за да ви предостави възможно най-доброто потребителско обслужване.

Прочетете повече тук.